
Ramazan Bilgileri
- Aydın Haberleri / Manşet
-
20 Şubat 2025
-
176 KEZ OKUNDU
- AydinRehberi

Ramazan Bilgileri, Ramazan hicrî takvime göre 9. ay ve islam inancımıza göre Hz. Muhammed (SAV)’e Kur’anı Kerim ayetlerinin inmeye başladığı, aynı zamanda Müslümanların oruç tutması ve terâvih namazının kılınmaya başlandığı aydır.
Aydın Rehberi Konu Başlıkları
Ramazan Bilgileri
İslam kültüründe adeta günahlardan arınma, kötü huyları terk etme ve hem maddi hem de manevi yönden sevap kazanma olarak yer edinen ramazan ayında yapılan ibadetler ya da tutulan oruçlar kadar bilinçlenmek ve doğru olanı uygulamak da gerekmektedir.
2025 yılının ilk aylarında on bir ayın sultanı Ramazan ayına son bir hafta kaldı. Ramazan Bilgileri Manevi havasıyla gönüllere ferahlık veren, tutulan oruçlarla nimetlerin değerini anladığımız, yardımlaşmanın ve kardeşliğin önemini daha fazla hissettiğimiz Ramazan ayı kapımızı çalmak üzere.
Bu mübarek ayı en güzel şekilde nasıl değerlendirebiliriz?
Ramazan Bilgileri ve Ramazan ayının önemi nedir?
Ramazan ile ilgili ayet ve hadisler nelerdir?
Oruç tutmanın faydaları nedir? Ramazan Bilgileri İşte bütün detaylar.
Ramazan ne zaman hangi gün başlıyor?
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan 2025 dini takvimiyle birlikte Ramazan ayının başlangıç tarihi belli oldu. Ramazan Bilgileri 2025 yılında Ramazan ayının birinci günü Mart ayının ilk haftasına denk geliyor. Ramazan ayı bu sene 1 Mart’ta başlayacak.
Ramazan Takvimi 2025
Ramazan ayı 1 Mart 2025 tarihinde başlayacaktır. 2025 yılı takviminde ramazan ayı Mart ayının ilk haftasına denk gelmektedir.
Ramazan Bayramına Kaç Gün Kaldı
Ramazan Bayramı bu yıl miladi takvime göre 30 Mart 2025 tarihinde Pazar günü başlayacaktır.
Ramazan Bayramı Tatili
Ramazan Bayramı Arefe ile birlikte 30 Mart 2025 Pazar – 1 Nisan 2025 Salı günleri arasında 29, 30, 31 Mart ve 01 Nisan 2025 tarihlerinde olup toplamda 3,5 gündür. Ramazan Bayramı tatili 2 günü iş gününe denk gelmektedir.
Ramazan ayının önemi
Ramazan Bilgileri Rabbimizin kelamıyla, Allah Rasulü’nün sözleriyle bizlere apaçık bir şekilde bildirilmiştir. Hayat rehberimiz Kuran’ı Kerim, bu ayda inmiştir. ‘Ramazan ayı içerisinde insanlar için hidayet rehberi, doğruyu gösteren apaçık belgeleri kapsayan ve hak ile batılı birbirinden ayıran kitap olarak Kur’an’ın indirilmiş olduğu aydır. Sizden kim bu aya erişirse onda oruç tutsun. Kim de hasta ya da yolculukta olursa tutamadığı günlerin sayısınca başka günlerde tutar. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez…’’ Ve oruç, bizden önceki ümmetlere de farz kılınmıştır.

Ramazan Bilgileri
Ramazan ile ilgili ayet ve hadisler nelerdir?
Nisâ Sûresi
Bir mü’minin bir mü’mini öldürmesi olacak şey değildir. Ancak yanlışlıkla olması başka. Kim bir mü’mini yanlışlıkla öldürürse, bir mü’min köleyi azad etmesi ve bağışlamadıkları sürece ailesine diyet ödemesi gerekir. (Öldürülen kimse) mü’min olur ve düşmanınız olan bir topluluktan bulunursa, mü’min bir köle azad etmek gerekir. Eğer sizinle kendileri arasında antlaşma bulunan bir topluluktan ise ailesine verilecek bir diyet ve mü’min bir köle azad etmek gerekir. Bunlara imkân bulamayanın, Allah tarafından tövbesinin kabulü için iki ay ard arda oruç tutması gerekir. Allah, hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir. (Nisâ Sûresi 92)
Mâide Sûresi
Allah, boş bulunarak ettiğiniz yeminlerle sizi sorumlu tutmaz. Ama bile bile yaptığınız yeminlerle sizi sorumlu tutar. Bu durumda yeminin keffareti, ailenize yedirdiğinizin orta hâllisinden on yoksulu doyurmak, yahut onları giydirmek ya da bir köle azat etmektir. Kim (bu imkânı) bulamazsa, onun keffareti üç gün oruç tutmaktır. İşte yemin ettiğiniz vakit yeminlerinizin keffareti budur. Yeminlerinizi tutun. Allah, size âyetlerini işte böyle açıklıyor ki şükredesiniz. (Mâide Sûresi 89)
Ey iman edenler! İhramlı iken (karada) av hayvanı öldürmeyin. Kim (ihramlı iken) onu kasten öldürürse (kendisine) bir ceza vardır. (Bu ceza), Kâ’be’ye ulaştırılmak üzere, öldürdüğünün dengi olup, içinizden iki âdil kimsenin takdir edeceği bir kurbanlık hayvan; veya yoksulları yedirmek suretiyle keffaret; yahut onun dengi oruç tutmaktır. (Bu) yaptığı işin kötü sonucunu tatması içindir. Allah, geçmiştekileri affetmiştir. Fakat kim bir daha böyle yaparsa, Allah ondan intikam alır. Allah, mutlak güç sahibidir, intikam sahibidir. (Mâide Sûresi 95)
Tevbe Sûresi
Bunlar, tövbe edenler, ibâdet edenler, hamdedenler, oruç tutanlar, rükû’ ve secde edenler, iyiliği emredip kötülükten alıkoyanlar ve Allah’ın koyduğu sınırları hakkıyla koruyanlardır. Mü’minleri müjdele. (Tevbe Sûresi 112)
Meryem Sûresi
“Ye, iç, gözün aydın olsun. İnsanlardan birini görecek olursan, “Şüphesiz ben Rahmân’a susmayı (oruç) adadım. Bugün hiçbir insan ile konuşmayacağım” de. (Meryem Sûresi 26)
Ahzâb Sûresi
Şüphesiz Müslüman erkeklerle Müslüman kadınlar, mü’min erkeklerle mü’min kadınlar, itaatkâr erkeklerle itaatkâr kadınlar, doğru erkeklerle doğru kadınlar, sabreden erkeklerle sabreden kadınlar, Allah’a derinden saygı duyan erkekler, Allah’a derinden saygı duyan kadınlar, sadaka veren erkeklerle sadaka veren kadınlar, oruç tutan erkeklerle oruç tutan kadınlar, namuslarını koruyan erkeklerle namuslarını koruyan kadınlar, Allah’ı çokça anan erkeklerle çokça anan kadınlar var ya, işte onlar için Allah bağışlanma ve büyük bir mükâfat hazırlamıştır. (Ahzâb Sûresi 35)
Mücâdele Sûresi
Kim (köle azat etme imkânı) bulamazsa, eşine dokunmadan önce ard arda iki ay oruç tutmalıdır. Kimin de buna gücü yetmezse altmış fakiri doyurmalıdır. Bunlar, Allah’a ve Resûlüne hakkıyla iman edesiniz, diyedir. İşte bunlar Allah’ın sınırlarıdır. Kâfirler için elem dolu bir azap vardır. (Mücâdele Sûresi 4)
Tahrim Sûresi
Eğer o sizi boşarsa, Rabbi ona, sizden daha hayırlı, Müslüman, inanan, sebatla itaat eden, tövbe eden, ibadet eden, oruç tutan, dul ve bakire eşler verebilir. (Tahrim Sûresi 5)
Kadir Sûresi
Ramazan Bilgileri Biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar. (Kadir Sûresi 1-5)

2025 Ramazan Bilgileri
Ramazan ayı ile ilgili hadisler
Oruçlunun rahatlayacağı iki sevinç anı vardır; birisi iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevabıyla Rabbine kavuştuğu andır. (Buhari, Savm 9; Müslim, Sıyam 163)
Kim faziletine inanarak ve karşılığını Allah’ tan bekleyerek orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır. (Buhari, İman 28, Savm 6)
Ramazan ayı girdiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır. (Buhari, Savm 5)
Ramazan ayında yapılan umre tam bir hac sayılır, yahut da benimle birlikte yapılmış bir haccın yerini tutar. (Buhari, Umre 4)
Kim bir oruçluyu iftar ettirirse oruçlu kadar sevap kazanır. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez. (Tirmizi, Savm 82)
Ramazan orucu farz, teravih namazı ise sünnettir. Bu ayda oruç tutup, gecelerini de ibadetle geçirenin günahları affolur. (Nesai)
Ey iman edenler! Sizden öncekilere yazıldığı gibi, oruç size de yazıldı (farz kılındı). Umulur ki sakınırsınız. (Bakara Suresi, 183. Ayet)
Oruç tutanın uykusu ibadet, susması tesbih, ameli kabul ve duası müstecab olur. (Resulullah s.a.v)
Ramazan ayında dikkat edilmesi gerekenler
Sahur yapmanın önemi nedir
Sahurda ibadet
İftar ile ilgili hadisler
Teravih namazının önemi nedir?
Peygamber Efendimiz buyurur: “Allâh Teâlâ Ramazan’da orucu farz kıldı, ben de (terâvîh) namazını sünnet kıldım.” (İbn-i Mâce, Salât, 173)
Kadir gecesinin önemi nedir? Kadir gecesi ile ilgili hadisler nelerdir?
Kadir Gecesi’ni değerlendirmenin ecri Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber şöyle buyurdu: Faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini değerlendiren kişinin geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Îmân 25, 27, 28, 35, Savm 6, Terâvih 1, Leyletü’l-kadr 1; Müslim, Müsâfirîn 173-176.)